economie

‘Italië heeft kapitaalplan voor Monte Paschi’

Door ANP - 05 juli 2016

SIENA (ANP) – De Italiaanse regering heeft een kapitaalplan opgesteld om Banca Monte dei Paschi di Siena te hulp te schieten. Daarmee moet voorkomen worden dat de oudste bank ter wereld verder in de problemen raakt, meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een ingewijde na berichtgeving van Italiaanse media.

Het plan dat wordt overwogen bestaat volgens de Italiaanse krant La Stampa uit het opkopen van converteerbare obligaties door de overheid en een kapitaalinjectie van 3 miljard euro via het staatsfonds dat bedoeld is voor banken met moeilijkheden. Woordvoerders van de Italiaanse regering en van Monte dei Paschi wilden niet reageren.

Het geven van staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels. Italië denkt gebruik te kunnen maken van een uitzondering in de bankenresolutie, omdat Monte dei Paschi dreigt te zakken voor de aankomende Europese stresstest van de financiële sector.