economie

Japanse beurs herstelt van teleurstelling BoJ

Door ANP - 29 juli 2016

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag na een beweeglijke handelssessie met winst gesloten. Beleggers reageerden aanvankelijk teleurgesteld op extra stimuleringsmaatregelen die de Bank of Japan (BoJ) aankondigde. De toonaangevende Nikkei-index ging flink onderuit, maar herstelde uiteindelijk met een winst van 0,6 procent op 16.569,29 punten.

De Japanse centrale bank liet de rente ongemoeid op een niveau van min 0,1 procent. Wel werden een aantal programma’s om geld in de economie te pompen uitgebreid. Het belangrijkste stimuleringsprogramma, waarbij op grote schaal staatsobligaties worden opgekocht, blijft echter ongewijzigd.

De centrale bank stond al enige tijd onder grote druk van Japanse regering om met maatregelen te komen om de economische groei aan te jagen. De afgelopen tijd ging de beurs in Tokio sterk omhoog in afwachting van ingrepen. Beleggers hebben nu goede hoop dat de regering volgende week wél een ruimer stimuleringsbeleid komt, onder meer via belastingverlagingen.

Verre Oosten

In Japan verschenen verder nog macro-economische cijfers. De industriële productie is in juni met 1,9 procent gegroeid. Daar stond tegenover dat de detailhandelsverkopen met 1,4 procent zijn gedaald. De inflatie bleef in juni stabiel op min 0,4 procent, wat betekent dat het gemiddelde prijspeil in Japan nog altijd daalt.

Bij de belangrijkste beurzen elders in het Verre Oosten verloor de Kospi 0,2 procent. De beurs in Hongkong noteerde tussentijds 1 procent in de min, terwijl de All Ordinaries in Sydney een plus van 0,1 procent liet noteren. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds een verlies van 0,5 procent.