economie

Kapitaal banken stevig onderuit bij crisis

Door ANP - 29 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse banken zien hun kapitaalpositie danig slinken als er een nieuwe economische crisis ontstaat. Dat blijkt uit de stresstest die de Europese bankentoezichthouder EBA de afgelopen tijd heeft uitgevoerd.

Rabobank houdt de kleinste buffer over bij een stevige crisis, blijkt uit de vrijdagavond gepubliceerde resultaten van de test. Die bank ziet in het zwartste scenario de maatstaf voor zijn kapitaalbuffer in 2018 dalen naar 8,1 procent, tegen 13,5 procent eind vorig jaar. Bij ING gaat die verhouding tussen het eigen vermogen en de naar risico gewogen uitstaande leningen van 12,7 procent naar 9 procent. ABN AMRO komt in het crisisscenario uit op 9,5 procent, tegen 15,5 procent eind 2015.

Aan de stresstest zijn geen directe gevolgen gekoppeld. Toezichthouders nemen de uitkomsten later dit jaar mee bij het bepalen van de mate waarin banken hun kapitaalreserves eventueel moeten versterken.

De EBA ging bij de stresstest uit van een crisis die Nederland nog sterker zou raken dan veel andere eurolanden. Zo werd rekening gehouden met een krimp van de Nederlandse economie van 3 procent in drie jaar en een forse stijging van de werkloosheid. Voor andere landen werd een minder zwart scenario gebruikt, omdat zij er door de economische problemen van de afgelopen jaren al slechter voor staan.

,,De uitkomsten laten zien dat de deelnemende Nederlandse banken goed in staat zijn een dergelijk zware stress te doorstaan”, stelde De Nederlandsche Bank in een reactie. ,,Wij zullen in het gemeenschappelijk bankentoezicht de resultaten meenemen in de jaarlijkse beoordeling van de kapitaalpositie van banken.”