economie

Kleine plus voor beurs Amsterdam

Door ANP - 12 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine winst geopend. De AEX-index op Beursplein 5 laat daarmee nu al vier dagen op rij hogere standen optekenen. Het sentiment wordt gesteund door de hogere slotkoersen in New York en Azië.

De AEX stond in het eerste handelsuur 0,4 procent hoger op 442,50 punten. De MidKap ging 0,8 procent vooruit tot 618,52 punten. In Parijs en Frankfurt waren winsten te zien van 0,7 procent, Londen daalde echter licht.

Maandag werd het cijferseizoen op Wall Street afgetrapt door aluminiumbedrijf Alcoa, met beter dan verwachte resultaten. De brede S&P 500 bereikte een nieuw recordniveau.

Boekverlies

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was Aegon de grootste daler met een min van 1 procent. De verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille zadelt de verzekeraar op met een veel groter boekverlies dan aanvankelijk was geschat. De tegenvaller is het gevolg van de onrust op de financiële markten van de laatste weken.

Ahold zakte 0,3 procent. Het supermarktconcern gaf aan op schema te liggen om de aangekondigde fusie met het Belgische Delhaize voor eind juli af te ronden. Om dat te halen is nog wel van belang dat vóór die tijd goedkeuring wordt verkregen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Peugeot

Staalconcern ArcelorMittal was wederom de grootste stijger in de AEX met een koerswinst van 5,7 procent. Andere koplopers waren Altice (plus 3,8 procent) en NN Group (plus 2,3 procent). In de MidKap zat roestvrijstaalbedrijf Aperam flink in de lift met een winst van 4,4 procent.

In Parijs noteerde PSA Peugeot Citroën 3,5 procent in het groen. Het Franse autoconcern meldde dat de Europese verkoop in de eerste helft van dit jaar de 1 miljoen heeft overtroffen. In China zakte de verkoop juist flink. Branchegenoot Renault ging 3,2 procent omhoog.

Daimler

Ook in Frankfurt hadden de autofabrikanten een goede dag. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, klom 4 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. BMW won 3 procent en Volkswagen boekte een plus van 2,3 procent.

De euro noteerde 1,1115 dollar, tegen 1,1036 dollar bij het slot in Europa maandag. Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder bij 44,92 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,7 procent, tot 46,55 dollar per vat.