economie

Kleine uitslagen op Europese beurzen

Door ANP - 22 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen koersten vrijdagmiddag dicht bij de slotstanden van donderdag. In Amsterdam stond de AEX een fractie hoger. Beleggers verwerkten onder meer de cijfers van Philips Lighting. Het verlichtingsbedrijf kreeg met zijn kwartaalcijfers de handen van beleggers op elkaar.

De Amsterdamse AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent hoger op 452,54 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 624,97 punten. De beurzen Parijs en Frankfurt verloren tot 0,2 procent. De FTSE in Londen stond 0,4 procent hoger.

Philips Lighting stond bijna 5 procent in de plus. De verkopen van de onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips daalden minder sterk dan in de voorgaande periodes. Verder was de voor eenmalige kosten gecorrigeerde winst hoger dan verwacht.

Sterke cijfers Vodafone

Bij de hoofdfondsen was KPN (plus 2,6 procent) de sterkste stijger. Beleggers reageerden op verrassend sterke cijfers van het Britse Vodafone. Dat telecombedrijf zag zijn omzet dalen, maar analisten hadden op slechtere cijfers gerekend. Vodafone werd in Londen 4,4 procent meer waard. Uitzender Randstad stond met een verlies van 1,2 procent onderaan in de AEX.

Accell blonk bij de kleinere bedrijven uit met een stijging van 5 procent, nadat het afgelopen kwartaal opnieuw goede zaken deed met de verkoop van e-bikes. TMG won 1,3 procent. Het mediaconcern liet weten dat zijn voorgenomen investering van 27 miljoen euro in de radiodeal met Talpa is komen te vervallen.

Winstwaarschuwing

De handelaar in specerijen, noten en thee Amsterdam Commodities (Acomo) won 0,6 procent. Het bedrijf kampte met fluctuerende prijzen van agrarische producten door weersinvloeden en hield zijn winst bij een stijgende omzet gelijk.

In Frankfurt ging Lufthansa opnieuw omlaag, ditmaal met 1,4 procent. Het concern gaf woensdag een winstwaarschuwing wegens moeilijke marktomstandigheden. In Londen verloor branchegenoot easyJet 3,6 procent. Piloten van de prijsvechter in Amsterdam leggen opnieuw het werk neer na mislukte onderhandelingen over een cao. Wanneer de acties zijn is niet bekend.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,4 procent omlaag naar 44,57 dollar. Brent werd 0,2 procent goedkoper, bij 46,02 dollar per vat. De euro was 1,1017 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.