economie

Kleine uitslagen op Wall Street

Door ANP - 26 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn dinsdag met kleine uitslagen gesloten. Beleggers verwerkten opnieuw een waterval aan kwartaalcijfers van toonaangevende bedrijven, zoals McDonald’s, Verizon, United Technologies, 3M, Caterpillar en DuPont. Ook zijn de markten in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit op woensdag.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 18.449 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,1 procent in op 2166 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent op 5105 punten.

McDonald’s wist beleggers niet te bekoren met zijn vierde kwartaal van groei op rij. ’s Werelds grootste hamburgerketen weet zich naar eigen zeggen beter te wapenen tegen concurrentie van andere fastfoodketens met een gezonder imago, maar leverde 4,5 procent in.

Texas Instruments en industrieconcern United Tech presenteerden cijfers die beter waren dan verwacht. De aandelen stegen daarop respectievelijk 7,9 en 3,1 procent in waarde.

De resultaten van Gilead Sciences vielen ook enigszins mee, maar het aandeel van de farmaceut ging met een min van 8,5 procent toch hard onderuit. Het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen voor het jaar, omdat de verkopen van twee geneesmiddelen tegen hepatitis C afgelopen kwartaal krompen.

Caterpillar steeg ruim 5 procent, ondanks de aankondiging van banenverlies en een verlaging van de verwachtingen voor het jaar. De machinebouwer kampt met de aanhoudende malaise in de mijnbouw- en grondstoffensectoren. Industrieconcern 3M stelde de verwachtingen ook naar beneden bij en verwees daarbij naar de matige economische groei. Het aandeel verloor daarop 1,1 procent.

Twitter, dat nabeurs met kwartaalresultaten komt, verloor 1,1 procent na een afwaardering door analisten van S&P Global. Ook Apple komt na het sluiten van de handel met cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,8 procent tot 42,79 dollar en Brentolie werd juist een fractie duurder op 44,73 dollar per vat. De euro noteerde 1,0988 dollar, tegen 1,0984 dollar bij het Europese slot.