economie

Kleine winsten op Europese beurzen

Door ANP - 26 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese beursgraadmeters stonden dinsdagmiddag licht in de plus. In Amsterdam konden kwartaalcijfers van uitzender Randstad beleggers niet bekoren, terwijl bottelaar Refresco juist veel enthousiasme losmaakte met de aankondiging van een belangrijke overname in de VS.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 15.45 uur 0,3 procent hoger op 454,38punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 630,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,2 tot 0,6 procent.

In de AEX was Randstad de grootste daler met een verlies van ruim 4 procent. De uitzender zag zijn omzetgroei afzwakken, onder meer door moeilijke marktomstandigheden in de VS.

Overnameaankondiging

Bij de middelgrote bedrijven won Refresco bijna 4 procent na de aankondiging van de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Whitlock Packaging. De Rotterdamse bottelaar van frisdranken en sappen zet daarmee zijn eerste stap in de VS.

Wessanen kreeg de handen van beleggers niet op elkaar. De specialist in biologische voedingsmiddelen presenteerde opnieuw een stevige groei over het afgelopen kwartaal, maar kreeg aan het Damrak een koersverlies van bijna 1 procent aan de broek. De MidKap werd aangevoerd door TomTom (plus 6 procent), dankzij positieve uitlatingen van analisten van UBS.

Kwartaalcijfers

In Londen leverde BP 2 procent in na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Het olieconcern zag zijn winst de afgelopen maanden verder decimeren door de sterke daling van de olieprijs. Later deze week maken ook concurrenten Shell (plus 0,5 procent in Amsterdam), Total, ExxonMobil en Chevron hun resultaten bekend.

In Frankfurt werd Commerzbank 4,5 procent minder waard. De Duitse bank kwam maandagavond met een winstwaarschuwing naar buiten. Deutsche Bank noteerde 1,8 procent in de min. In Parijs wist telecomconcern Orange niet te overtuigen met zijn cijfers. Het aandeel zakte bijna 4 procent.

De euro noteerde op 1,0995 dollar, tegen 1,0979 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 43,17 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder bij 44,86 dollar per vat.