economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 01 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag voor de vierde dag op rij omhoog, al waren de winsten een stuk bescheidener dan in de afgelopen dagen. Beleggers bleven goedgemutst mede dankzij sterke cijfers over de Amerikaanse industrie. De verliezen door de brexit zijn bijna weer goedgemaakt.

Verder wordt uitgekeken naar het extra lange weekend wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag op maandag. Dan blijft Wall Street dicht.

De Dow-Jonesindex noteerde een halfuur voor het slot van de handel 0,2 procent hoger op 17.959 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2103 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent tot 4863 punten.

Tesla

Marktonderzoeker ISM meldde dat de bedrijvigheid in de industrie in de Verenigde Staten in juni naar het hoogste niveau is gestegen in vijftien maanden. Het is bovendien de vierde maand op rij dat de industrie groei laat zien, na vijf maanden met krimp.

Bij de bedrijven stond Tesla Motors in de belangstelling na een fataal ongeluk met een auto van de fabrikant van elektrische auto’s. Het gaat om het eerste dodelijke ongeluk ooit met een auto die op de automatische piloot reed. De Amerikaanse autoriteiten stellen een onderzoek in naar het systeem waarmee de wagens zelf kunnen rijden. Tesla steeg desondanks 1,4 procent.

Tidal

Apple (plus 0,4 procent) voert volgens The Wall Street Journal gesprekken over een overname van Tidal. De muziekstreamingsdienst van rapper Jay Z heeft ongeveer 3 miljoen betalende abonnees, een stuk minder dan de 15 miljoen die Apple er heeft voor zijn eigen muziekdienst Apple Music. Tidal staat er wel goed op bij artiesten, die muziek soms exclusief bij Tidal uitbrengen.

Chipmaker Micron Technology presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en liet weten banen te schrappen. Het aandeel ging 9,6 procent onderuit.

Olie

Motorfietsenbouwer Harley-Davidson sprong 16,6 procent omhoog. Het bedrijf zou volgens marktgeruchten een overnamedoelwit zijn.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 49,20 dollar. Brent klom 1,8 procent tot 50,58 dollar. De euro noteerde 1,1137 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel.