economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 27 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York koersten woensdag licht in de plus. Beleggers op Wall Street verwerkten een hele reeks aan bedrijfsresultaten en een nieuw rentebesluit van de Federal Reserve. De stemming werd daarbij enigszins gedrukt een plotselinge daling van de olieprijzen.

De Dow-Jonesindex stond een half uur voor sluitingstijd 0,2 procent hoger op 18.506 punten. De bredere S&P 500 noteerde 0,1 procent hoger op 2170 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 5147 punten.

De Fed heeft zoals verwacht het rentetarief in de Verenigde Staten ongewijzigd gelaten. Het besluit van de koepel van centrale banken had dan ook geen grote koersbewegingen tot gevolg. Met enkele opmerkingen over de arbeidsmarkt en de economie leek de Fed de deur wel open te laten voor een mogelijke rentestijging in september. Kenners denken echter dat de kans daarop klein is.

Apple

Apple was met een plus van 7,3 procent met afstand de sterkste stijger in de Dow. De cijfers die het techconcern dinsdag nabeurs presenteerde, overtroffen de verwachtingen en lijken erop te duiden dat de verkoopdip van iPhones achter de rug is.

Boeing won 1,5 procent, ondanks dat de vliegtuigbouwer voor het eerst in jaren een kwartaalverlies schreef. Grootste daler in de Dow was Coca-Cola, met een min van 3,3 procent. De frisdrankgigant zag de omzet in het tweede kwartaal wederom teruglopen.

Verontrustende omzetverwachting

Twitter wist eveneens de aandacht op zich gericht. Het bedrijf kwam met een voor beleggers verontrustende omzetverwachting en verloor daarop dik 14 procent. De resultaten van Garmin vielen wel erg in de smaak. De navigatiespecialist werd beloond met een plus van 12 procent.

Dat de olieprijzen opeens hard wegzakten heeft te maken met het bericht dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week zijn gestegen. Veel analisten hadden daar niet op gerekend. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vervolgens 2 procent lager op 42,05 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper bij 43,55 dollar per vat.

De euro noteerde op 1,1046 dollar, tegen 1,0992 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.