economie

Lichte openingswinst voor AEX

Door ANP - 29 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel in Amsterdam is vrijdag zonder al te grote uitslagen begonnen. De AEX-index stond op een kleine winst, met name dankzij staalconcern ArcelorMittal dat zijn kwartaalcijfers beloond zag worden met een koerswinst van ruim 4 procent.

De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 noteerde na bijna drie kwartier handel 0,3 procent hoger op 449,21 punten. De MidKap daarentegen daalde 0,4 procent tot 628,58 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,5 en 0,2 procent, de FTSE in Londen verloor in de vroege handel 0,2 procent.

ArcelorMittal voerde de hoofdfondsen aan. Het staalconcern heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de aantrekkende prijzen op de internationale staalmarkt en winst de winst en omzet op te voeren.

Wolters Kluwer

Ook Wolters Kluwer werd beloond voor zijn halfjaarrapport. De informatieleverancier deed goede zaken in Europa en compenseerde daarmee lastigere marktomstandigheden in andere delen van de wereld. Het bedrijf herhaalde zijn verwachtingen voor dit jaar en werd op de beurs 2,3 procent meer waard.

Biotechnologiebedrijf Galapagos stond onderaan met een min van 1,4 procent, na de presentatie van zijn halfjaarcijfers op donderdagavond.

MidKap

De MidKap werd omlaag getrokken door ASMI, dat bijna 10 procent van zijn beurswaarde verloor. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn omzet en winst vorig kwartaal dalen.

Telegraaf Media Groep boekte een kleine winst bij de kleinere bedrijven. Het mediabedrijf kondigde nieuwe bezuinigingen aan, mede omdat de resultaten ook afgelopen halfjaar weer onder druk stonden door de zwakke advertentiemarkt.

Euro

In Brussel stond bierbrouwer AB InBev ruim 2 procent in de plus. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal minder, maar wel duurder bier aan zijn klanten. Daarnaast zouden belangrijke aandeelhouders van SABMiller akkoord willen gaan met het verhoogde bod dat zij deze week van AB InBev ontvingen, wat de fusie tussen de twee biergiganten weer een stap dichterbij zou brengen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 40,86 dollar per vat. Brent werd 0,8 procent goedkoper bij 42,34 dollar per vat vat. De euro werd voor 1,1090 dollar verhandeld, tegen 1,1085 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.