economie

LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt

Door ANP - 06 juli 2016

STRAATSBURG (ANP) – Het ‘LuxLeaks comité’ van het Europees Parlement is tijdens zijn onderzoek naar belastingontwijking in de EU door de Europese Commissie en lidstaten tegengewerkt. Daardoor konden cruciale documenten niet tijdig worden ingezien en zijn er ,,niet-opgehelderde zaken.”

Dat zegt de covoorzitter van de Europese Groenen Philippe Lamberts, zelf lid van het comité, en wordt bevestigd door een woordvoerder van de CDA-fractie. ,,Dat is een pijnpunt geweest. Landen waren niet heel toeschietelijk met informatie.”

Het onderzoek naar schimmige belastingdeals werd begin 2015 ingesteld na onthullingen daarover in Luxemburg. Het comité constateert dat Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië de afgelopen twintig jaar ronduit onwillig waren om belastingontwijking aan te pakken.

Het parlement raadt de EU aan een openbaar eigendomsregister in te stellen, evenals een gedragscode voor belastingadviseurs, sancties tegen onwelwillende belastingdiensten en een geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting.