economie

McDonald’s groeit gestaag verder

Door ANP - 26 juli 2016

NEW YORK – McDonald’s heeft zijn verkopen de afgelopen maanden voor het vierde kwartaal op rij zien groeien. De vooruitgang was daarbij wel duidelijk beperkter dan in de voorgaande periodes, maakte het fastfoodbedrijf dinsdag bekend.

De omzet in McDonald’s-vestigingen die langer dan een jaar open zijn was afgelopen kwartaal 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal werd nog een plus van ruim 6 procent gemeten. In de Verenigde Staten viel de vergelijkbare omzetgroei terug van ruim 5 naar minder dan 2 procent. De toename is daar vooral te danken aan de aanhoudende populariteit van het ontbijtmenu dat de hele dag door wordt aangeboden.

’s Werelds grootste hamburgerketen kampte lange tijd met toegenomen concurrentie van andere fastfoodketens met een gezonder imago. Met een omvangrijk verbeterplan wist het bedrijf de verkopen afgelopen jaar echter weer op te krikken. Volgens topman Steve Easterbrook ligt McDonald’s op koers met het doorvoeren van verbeteringen en daarmee de versterking van de concurrentiepositie.

In totaal zette de keten 6,3 miljard dollar aan omzet in de boeken, 4 procent minder dan een jaar eerder. Die afname ontstond vooral door wijzigingen in het aantal restaurants en wisselkoerseffecten. De winst viel 9 procent lager uit op 1,1 miljard dollar.