economie

Megaboete EU vrachtwagenkartel met DAF

Door ANP - 19 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – Vrachtwagenconcern DAF en Volvo/Renault, Daimler en Iveco moeten bijna 2,93 miljard euro boete betalen wegens verboden prijsafspraken en het doorberekenen van kosten voor nieuwe uitstootnormen aan de klant. Truckbouwer MAN, die ook deel uitmaakt van het kartel, ontspringt de dans als verklikker.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakte de megaboete dinsdag in Brussel bekend.

Volgens Vestager is er sprake ,,van serieuze inbreuk op de EU-regels” tussen 1997 en 2011.

,,Het is onacceptabel dat MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF, die samen negen van de tien middelgrote en zware trucks produceren in Europa, een kartel vormden in plaats van met elkaar te concurreren”, aldus de Deense commissaris.

In januari 2011 al viel Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten onaangekondigd binnen bij onder meer DAF in Eindhoven. In 2014 volgde een officiële klacht.