economie

Nieuw briefje van vijftig onthuld

Door ANP - 05 juli 2016

FRANKFURT (ANP) – Het nieuwe biljet van vijftig euro is dinsdag onthuld door de Europese Centrale Bank (ECB). Het nieuwe briefje van vijftig heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa.

Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een ‘smaragdgroen’ cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid. Het vijftigje wordt volgend jaar op 4 april in omloop gebracht. De oude biljetten blijven gewoon geldig.

Het biljet voor vijftig euro is het meestgebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer van dan alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.