economie

Nikkei eindigt weer in het groen

Door ANP - 13 juli 2016

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio is woensdag weer met winst de handel uitgegaan, waarmee de derde positieve dag op rij werd neergezet. De handel bleef profiteren van de verwachting dat de Japanse overheid met meer stimuleringsmaatregelen zal komen. Ook de hogere slotkoersen in New York zorgden voor optimisme. De verliezen door de brexit zijn ook in Tokio inmiddels geheel weggepoetst.

De Nikkei-index klom 0,8 procent tot 16.231,43 punten. Bij de bedrijven kon motorfietsenfabrikant Yamaha (plus 10 procent) op belangstelling rekenen. Het aandeel Yamaha vervangt in de Nikkei van 225 fondsen het elektronicaconcern Sharp. Nintendo moest een stap terug doen met een min van 4,4 procent. In de afgelopen vier handelsdagen schoot het aandeel van de computerspelletjesmaker zeer sterk omhoog vanwege het enorme succes van de nieuwe app Pokemon Go.

Verder verwerkten beleggers in Tokio cijfers over de Japanse industrie. De industriële productie in de derde economie van de wereld is in mei volgens een definitief cijfer met 2,6 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. In maart en april nam de productie in de industrie van Japan nog toe.

In de rest van het Verre Oosten was de stemming onder beleggers ook opgewekt. In Hongkong ging de Hang Seng 0,4 procent omhoog. In Seoul en Sydney lieten de beursgraadmeters plussen van 0,7 procent optekenen.