economie

Olieprijs drukt stemming Wall Street

27 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York toonden woensdag halverwege de sessie overwegend kleine verliezen. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door een plotselinge daling van de olieprijzen. Verder keken beleggers uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag.

De Dow-Jonesindex koerste rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 18.455 punten. De bredere S&P 500 noteerde 0,3 procent in de min op 2162 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg wel, met 0,3 procent tot 5126 punten.

De olieprijzen zakten hard weg toen bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week zijn gestegen, terwijl veel analisten juist op een daling hadden gerekend. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vervolgens 2,5 procent lager op 41,83 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper bij 43,49 dollar per vat.

Vergadering Fed

De vergadering van de Fed deze week is de eerste sinds het brexit-referendum. Kenners rekenen niet op een nieuwe rentestap van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Het rentebesluit wordt om 20.00 uur bekendgemaakt.

Beleggers kregen ook weer een hele reeks aan bedrijfsresultaten voor hun kiezen. Apple was met een plus van 6,6 procent met afstand de sterkste stijger in de Dow. De cijfers die het techconcern dinsdag nabeurs presenteerde, overtroffen de verwachtingen en lijken erop te duiden dat de verkoopdip van iPhones achter de rug is.

Verlies Twitter

Boeing won 1,2 procent, ondanks dat de vliegtuigbouwer voor het eerst in jaren een kwartaalverlies schreef. De vrije kasstroom van de onderneming was echter behoorlijk beter dan analisten hadden voorzien. Grootste daler in de Dow was Coca-Cola, met een min van 3,7 procent. De frisdrankgigant zag de omzet in het tweede kwartaal wederom teruglopen.

Twitter wist eveneens de aandacht op zich gericht. Het bedrijf kwam met een voor beleggers verontrustende omzetverwachting en verloor daarop 13,5 procent. Defensietoeleverancier Northrop Grumman en het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler schroefden hun prognoses juist wat op. Toch lieten ook zij minnen zien: van 0,4 en 3,7 procent. De resultaten van Garmin vielen wel erg in de smaak. De navigatiespecialist werd beloond met een plus van 11 procent.

De euro noteerde op 1,0993 dollar, tegen 1,0992 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.