economie

Ook Wall Street hoger

Door ANP - 14 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst de handel uitgegaan. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van de graadmeters in Azië en Europa die eerder op de dag ook overwegend hoger sloten. Beleggers verwerkten onder meer de kwartaalresultaten van JPMorgan Chase en Delta Air Lines.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,7 procent in de plus op 18.506,41 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,5 procent naar 2163,75 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 5034,06 punten.

JPMorgan Chase zag zijn beurswaarde 1,5 procent stijgen. De bank zette in het tweede kwartaal iets minder winst in de boeken, maar presteerde wel beter dan analisten hadden voorzien. Tegenover hogere voorzieningen stonden onder meer kostenbesparingen, een stevige groei van de kredietverlening en hogere inkomsten uit de handel in obligaties.

Luchtvaart

Delta Air Lines zag de winst juist stijgen, maar moest genoegen nemen met een lagere omzet. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan komend najaar het mes te zetten in haar vluchtenaanbod. Beleggers zetten daarop het aandeel 3,6 procent hoger.

Berichtendienst Line beleefde een mooi een debuut op Wall Street. De Aziatische concurrent van onder meer WhatsApp eindigde zijn eerste sessie in New York met een winst van 26,6 procent. De beursgang van Line is de grootste van een techbedrijf op Wall Street tot nu toe dit jaar.

Alphabet

Het aandeel van Google-moeder Alphabet sloot 0,9 procent hoger. De Europese Commissie zegt nieuw bewijs te hebben dat de internetgigant zijn dominante marktpositie misbruikt. Dat is tegen de EU-regels voor concurrentie. Brussel eist binnen tien weken opheldering van de techreus.

Monsanto won ruim 3 procent nadat chemieconcern Bayer bekendmaakte zijn eerdere bod op de zadengigant te verhogen. Monsanto zou daarnaast in gesprek zijn met het eveneens Duitse BASF over een bundeling van krachten.

Olie

De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 45,43 dollar. Brent klom 1,8 procent tot 47,10 dollar. De euro was 1,1116 dollar waard, tegen 1,1110 dollar aan het einde van de Europese handel.