economie

Opmars Wall Street houdt aan

Door ANP - 12 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stevenden dinsdag af op de derde winstdag op rij. Door de aanhoudende opmars bereikten de graadmeters opnieuw recordhoogtes. Nadat de brede S&P 500 op maandag al naar een nieuw recordniveau steeg, tikte dinsdag ook de Dow Jones-index korte tijd de hoogste stand ooit aan.

De Dow Jones stond ongeveer een half uur voor het sluiten van de beurs 0,7 procent hoger op 18.351 punten. De index tikte eerder op de dag even de 18.371,95 aan. De S&P 500 koerste eveneens 0,7 procent hoger, op 2153 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er ook 0,7 procent bij op 5024 punten.

Net als in Europa kreeg de handel een steuntje in de rug van de verminderde politieke onzekerheid in Groot-Brittannië en de verwachting voor meer steunmaatregelen in Japan.

Bankaandelen

Vooral bankaandelen waren in trek. Goldman Sachs en JP Morgan behoorden tot de sterkste stijgers in de Dow. Zij wonnen tot 3,1 procent. Ook olieconcerns Chevron en ExxonMobil deden het goed, geholpen door de sterk toegenomen olieprijzen. Hun aandelen koersten tot 1,3 procent hoger.

Het cijferseizoen op Wall Street is inmiddels weer begonnen. Maandag nabeurs was aluminiumconcern Alcoa de eerste die met resultaten naar buiten kwam. Het bedrijf zag zowel winst als omzet dalen. De cijfers overtroffen echter de verwachtingen die analisten gemiddeld hadden. Het aandeel Alcoa noteerde 5,2 procent in de plus.

Seagate

Hardeschijvenmaker Seagate Technology was ook erg in trek, met een winst van ruim 22 procent. Het concern kondigde aan 6500 banen te schrappen, terwijl eerder een plan was aangekondigd voor 1600 ontslagen.

AMC Entertainment ging 7,2 procent omhoog. De bioscoopketen liet weten branchegenoot Odeon & UCI Cinemas Group over te nemen van investeerder Terra Firma. Met de deal is ruim 1,2 miljard dollar gemoeid.

Euro

Amerikaanse olie werd 4,3 procent duurder bij 46,68 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 4,5 procent tot 48,34 dollar per vat. Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in 2017 toeneemt.

De euro noteerde 1,1065 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het slot in Europa eerder op de dag.