economie

Opnieuw stevige verliezen beurzen Europa

Door ANP - 06 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag opnieuw fors omlaag, waarbij de financiële fondsen weer rake klappen kregen. Beleggers blijven bezorgd over de zwakkere wereldeconomie, de brexit en de bankencrisis in Italië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,2 procent in de min op 420,87 punten. De MidKap zakte 2,8 procent naar 575,62 punten. In Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot 2 procent. De FTSE in Londen ging 1,5 procent omlaag.

De AEX kende geen stijgers. Grootste verliezer was opnieuw Aegon dat 4,3 procent verloor. Dinsdag kelderde de verzekeraar al meer dan 8 procent. Andere flinke dalers waren onder meer Altice, Gemalto en Galapagos.

Banken

Ook elders in Europa bleven bank- en verzekeringsaandelen onder druk staan. In Frankfurt werden Commerzbank en Deutsche Bank 3 en 6 procent minder waard. In Londen verloor Royal Bank of Scotland bijna 5 procent. In Madrid leverde Caixabank 1,2 procent in, nadat de bank voor een stevige afschrijving op hypotheekleningen had gewaarschuwd.

In Milaan wist Monte dei Paschi di Siena juist weer wat te herstellen van de zware koersdalingen eerder deze week. De Italiaanse bank klom 7,7 procent. Er zijn grote zorgen over de financiën van de oudste bank ter wereld. De Italiaanse overheid zou overwegen de bank te hulp te schieten.

De vlucht uit aandelen werd weerspiegeld in de aanhoudende run op veilig geachte staatsobligaties. Daarbij zakte het rendement op tienjarige Nederlandse staatsobligaties voor het eerst in de historie kortstondig tot onder 0 procent. De vergelijkbare Duitse rente bedraagt nu min 0,2 procent. De goudprijs steeg naar het hoogste niveau in twee jaar.

Britse pond

Het Britse pond herstelde enigszins van de diepe val van eerder op de dag. Met 1,2953 dollar schommelde de Britse munt echter nog altijd rond het laagste niveau van de afgelopen decennia. De euro werd voor 1,1079 dollar verhandeld, tegen 1,1093 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De olieprijs ging verder omlaag, na de stevige daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper bij 46,54 dollar per vat. De prijs van Brent daalde 0,5 procent naar 47,72 dollar per vat.