economie

Philips Lighting ziet winst en omzet dalen

Door ANP - 22 juli 2016

EINDHOVEN (ANP) – Philips Lighting heeft vorig kwartaal een lagere winst en omzet gehaald dan een jaar eerder. De verkopen daalden daarbij wel minder sterk dan in de voorgaande periodes en het onlangs van Philips afgesplitste verlichtingsbedrijf verwacht nog altijd later dit jaar weer een plus te kunnen laten zien.

Philips Lighting meldde vrijdag een omzet van 1,7 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was ruim 6 procent minder dan een jaar eerder, of 1,5 procent minder op volledig vergelijkbare basis. Het bedrijfsresultaat (ebita) zakte met 4 procent naar 123 miljoen euro. De nettowinst ging met 40 procent omlaag, naar 57 miljoen euro.

De cijfers van het bedrijf dat op 27 mei naar de beurs werd gebracht wijzen duidelijk op de omslag naar led-verlichting. De krimp is volledig toe te schrijven aan de traditionele lampendivisie, waar de opbrengsten met een vijfde afnamen. De divisie die led-verlichting maakt, boekte een plus van 10 procent. De levering van straat- en stadionverlichting, ook op basis van led, leverde een stabiele omzet op.

Afsplitsing

De resultaten van Lighting werden afgelopen kwartaal gedrukt door de kosten van de afsplitsing van moederbedrijf Philips. Aangepast voor eenmalige kosten steeg de operationele winst met 16 procent, naar 161 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dit kwartaal 60 miljoen euro aan reorganisatiekosten te boeken, terwijl de afsplitsing van Philips nog eens circa 20 miljoen euro kost.

De omzet zakte in alle regio’s waar Lighting actief is. De achteruitgang was met ruim 1 procent het meest beperkt in Europa. Op het Amerikaanse continent zakten de opbrengsten met ruim 8 procent.

Philips Lighting maakte ook bekend dat Stéphane Rougeot op 1 september aantreedt als financieel directeur.