economie

Philips Ligthing grote winnaar op Damrak

Door ANP - 25 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Philips Ligthing was vrijdag de grote winnaar op een relatief kalm Damrak. Het verlichtingsbedrijf wist met zijn kwartaalcijfers de handen van beleggers op elkaar te krijgen. In Amsterdam sloot de AEX-index een fractie hoger. Ook elders in Europa bleven de graadmeters overwegend dicht bij huis.

De Amsterdamse AEX-index sloot uiteindelijk 0,3 procent in de plus op 453,35 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 625,05 punten. De beurzen Parijs en Londen sloten respectievelijk 0,1 en 0,5 procent hoger. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent.

Philips Lighting zag zijn beurswaarde 6,6 procent stijgen. De verkopen van de onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips daalden minder sterk dan in de voorgaande periodes. Verder was de voor eenmalige kosten gecorrigeerde winst hoger dan verwacht.

Hoofdfondsen

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was KPN (plus 2,9 procent) de sterkste stijger. Beleggers reageerden op verrassend sterke cijfers van het Britse Vodafone. Dat telecombedrijf zag zijn omzet dalen, maar analisten hadden op slechtere cijfers gerekend. Vodafone werd in Londen 4,6 procent meer waard.

NN Group sloot met een verlies van 1,6 procent waarmee het de sterkste daler in de AEX was.

Uitblinker

Accell blonk bij de kleinere bedrijven uit met een stijging van 5,5 procent, nadat het afgelopen kwartaal opnieuw goede zaken deed met de verkoop van e-bikes. TMG won 1,9 procent. Het mediaconcern liet weten dat zijn voorgenomen investering van 27 miljoen euro in de radiodeal met Talpa is komen te vervallen.

De handelaar in specerijen, noten en thee Amsterdam Commodities (Acomo) won 0,4 procent. Het bedrijf kampte met fluctuerende prijzen van agrarische producten door weersinvloeden en hield zijn winst bij een stijgende omzet gelijk.

Winstwaarschuwing

In Frankfurt ging Lufthansa opnieuw omlaag, ditmaal met 1,2 procent. Het concern gaf woensdag een winstwaarschuwing wegens moeilijke marktomstandigheden. In Londen verloor branchegenoot easyJet krap 4 procent. Piloten van de prijsvechter in Amsterdam leggen opnieuw het werk neer na mislukte onderhandelingen over een cao. Wanneer de acties zijn is niet bekend.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,6 procent omlaag naar 44,02 dollar. Brent werd 1,7 procent goedkoper, bij 45,43 dollar per vat. De euro was 1,0972 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.