economie

Piloten van easyJet gaan weer staken

Door ANP - 22 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het overleg tussen de Nederlandse pilotenvakbond VNV en luchtvaartmaatschappij easyJet over een nieuwe cao is mislukt en daarom zal opnieuw gestaakt gaan worden. Dat liet de VNV vrijdag weten.

De vakvereniging ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. Volgens de VNV zal in de komende weken en maanden tot actie worden overgegaan om de eisen kracht bij te zetten. Er werd geen concrete datum genoemd voor een nieuwe staking. Acties zullen volgens de bond zes uur van tevoren worden aangekondigd.

,,EasyJet biedt slechts een marginale verbetering van de arbeidsvoorwaarden en geen mogelijkheid om tot een acceptabel akkoord te komen”, aldus de VNV. In juni legden de piloten het werk tijdelijk stil. Bij die staking merkten passagiers echter niets van de actie, omdat de Britse prijsvechter tot ergernis van de VNV piloten uit andere landen inzette.

Franse piloten

De bond stapte daarom naar de rechter met de eis voor een verbod op het inzetten van vliegers uit andere landen bij een staking. Dat werd afgewezen, maar de rechter bepaalde wel dat acties slechts minimaal zes uur van tevoren hoeven worden aangekondigd, terwijl eerder een termijn van 48 uur gold. Daardoor wordt het moeilijker voor easyJet om andere piloten te vinden bij een staking.

De VNV is verder verbolgen dat onlangs een nieuwe cao werd afgesloten voor de Franse piloten van easyJet die volgens de bond ,,op alle fronten” beter is dan wordt geboden aan de Nederlandse vliegers. ,,Dit sterkt onze overtuiging dat acties nodig zullen zijn. Het is bijzonder jammer dat we passagiers raken, maar easyJet is hiervoor verantwoordelijk”, stelde de bond.

EasyJet is teleurgesteld dat de VNV de onderhandelingen heeft afgebroken. ,,We blijven van mening dat het dreigen met stakingsacties niet bijdraagt aan een constructieve dialoog. We zullen dan ook al het mogelijke blijven doen om ervoor te zorgen dat onze passagiers hier niet de dupe van worden”, aldus de maatschappij in een reactie.