economie

Rode cijfers op beurzen New York

Door ANP - 28 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten donderdag een overwegend negatief beeld zien. Beleggers op Wall Street kregen weer een hele reeks aan bedrijfsresultaten voor de kiezen, onder meer die van Facebook en Ford.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,2 procent lager op 18.427 punten. De brede S&P 500 stond 0,1 procent in de min op 2165 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq was vlak op 5140 punten.

Facebook kwam woensdag nabeurs met kwartaalcijfers naar buiten. Het socialenetwerkbedrijf wist meer advertenties te verkopen en zag zijn omzet en winst daarop stijgen. Het aandeel ging 0,9 procent omhoog.

GoPro

Ook actiecameramaker GoPro (plus 14 procent) en aanbiedingensite Groupon (plus 27,5 procent) kondigden woensdag na het slot beter dan verwachte resultaten aan.

Autofabrikant Ford Motor zag zijn kwartaalwinst dalen op een hogere omzet. Het concern maakt zich meer zorgen om de wereldeconomie, onder meer vanwege de brexit, valutaschommelingen en zwakte in sommige opkomende markten. De koers van Ford kelderde 9,7 procent. Branchegenoten General Motors (GM) en Fiat Chrysler leverden tot 5,2 procent in.

Olie

Olieconcern ConocoPhillips boekte een flink hoger verlies in de afgelopen periode dan een jaar eerder. Het bedrijf gaat, net als de hele sector, gebukt onder de gedaalde olieprijs. ConocoPhillips verloor 0,6 procent aan beurswaarde.

Verder presenteerden onder meer motorfietsproducent Harley-Davidson, creditcardconcern MasterCard, fabrikant van verzorgingsproducten Colgate-Palmolive en chemiebedrijf Dow Chemical kwartaalresultaten. Die fondsen tekenden plussen op.

Oracle

Softwareconcern Oracle stond in de schijnwerpers vanwege de overname van cloudbedrijf NetSuite, voor dik 9 miljard dollar. Oracle steeg 0,2 procent en NetSuite sprong ruim 18 procent omhoog.

Na het sluiten van de beurs openen nog onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en webwinkelbedrijf Amazon de boeken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 41,09 dollar. Brent verloor 2 procent tot 42,61 dollar. De euro noteerde 1,1074 dollar, tegen 1,1088 dollar bij het Europese slot.