economie

Ruimtedeal Airbus krijgt groen licht Brussel

Door ANP - 20 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – De overnameplannen van Airbus in de ruimtevaartsector krijgen groen licht van de Europese Commissie. Brussel was eerst nog erg bezorgd dat andere satelliet- en raketbouwers en concurrerende lanceerdiensten benadeeld zouden kunnen worden, maar ging woensdag toch onder voorwaarden akkoord.

Airbus Safran Launchers (ASL), een samenwerking van Airbus met technologieconcern Safran, kondigde vorig jaar aan de Europese lanceerdienst Arianespace over te nemen. Dat is de wereldmarktleider voor het lanceren van commerciële satellieten, terwijl luchtvaartconcern Airbus een van de leidende satellietbouwers is.

Om aan de bezwaren van de commissie tegemoet te komen, hebben Airbus en Arianespace diverse toezeggingen moeten doen. Zo moeten ze ervoor zorgen dat bepaalde concurrentiegevoelige informatie niet zomaar onderling wordt uitgewisseld.