economie

‘Rustige handelsdag op Wall Street’

Door ANP - 01 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen openen vrijdag naar verwachting vlak. De brexitzorgen lijken met drie positieve handelsdagen op rij naar de achtergrond te verdwijnen. Beleggers doen het naar verwachting rustig aan in het extra lange weekend wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag op maandag. De beurzen blijven dan gesloten in de Verenigde Staten.

Kort na opening van de handel krijgen beleggers nog enkele macro’s te verwerken. Zo komen Markit en ISM met cijfers over de bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie in juni en komen er nog cijfers over de bouw.

Bij de bedrijven weet onder meer Tesla de schijnwerpers op zich gericht na een fataal ongeluk met een auto van de fabrikant. Het gaat om het eerste dodelijke ongeluk ooit met een auto die op de automatische piloot reed. De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA stelt een onderzoek in naar het systeem waarmee de wagens zelf kunnen rijden.

Oracle

Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle heeft een boete van 3 miljard dollar opgelegd gekregen door een jury in de VS. Het bedrijf werd schuldig bevonden aan contractbreuk, omdat een chip van Hewlett-Packard niet de beloofde softwareondersteuning kreeg.

Apple voert volgens The Wall Street Journal inleidende gesprekken over een overname van Tidal. De muziekstreamingsdienst van rapper Jay Z heeft ongeveer 3 miljoen betalende abonnees, een stuk minder dan de 15 miljoen die Apple er heeft voor zijn eigen muziekdienst Apple Music. Tidal staat er wel goed op bij artiesten, die muziek soms exclusief bij Tidal uitbrengen.

Dow Jones

Chipmaker Micron Technology presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en liet weten banen te schrappen. Het bedrijf ging in de voorbeurshandel met 9 procent onderuit.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag voor de derde dag op rij met winst. De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 17.929,99 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent tot 2098,86 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,3 procent tot 4842,67 punten.