economie

Shell onderuit in negatieve AEX

Door ANP - 28 juli 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs stond donderdag in het eerste handelsuur op een klein verlies. Beleggers verwerkten een grote stroom aan kwartaalcijfers waaronder die van Shell. Daaruit bleek dat de oliegigant zijn winst vorig kwartaal nog verder heeft zien slinken dan verwacht. Elders in Europa gingen de beurzen licht omhoog.

De AEX stond in de vroege handel 0,1 procent in de min op 452,45 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 637,85 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

Shell verloor bijna 4 procent aan beurswaarde. De zwaargewicht in de AEX heeft de winst afgelopen kwartaal verder zien kelderen, met name door aanhoudend lage olieprijzen. De divisie van het Nederlands-Britse concern die olie opspoort en oppompt, leed mede door reorganisatiekosten en afschrijvingen een miljardenverlies, terwijl de raffinagetak de winst sterk zag dalen.

MidKap

Informatieleverancier RELX en Aalberts Industries kregen met hun resultaten de handen van beleggers wel op elkaar. De bedrijven waren met winsten van respectievelijk 2,5 en 3,5 procent de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak.

In de MidKap vielen de winsten van Besi en Aperam op. Ook hier waren kwartaalcijfers voor beleggers de reden om in de aandelen te stappen. Besi won 3,3 procent terwijl Aperam met een winst van 5 procent de sterkste stijger was bij de middelgrote fondsen. Bij de kleinere fondsen viel het verlies van Pharming (min 9 procent) op.

Euro

De Franse bank BNP Paribas zag zijn beurswaarde in Parijs 3 procent stijgen nadat het een stabiele winst wist te behalen in het afgelopen kwartaal. Branchegenoot Credit Suisse won in Zürich bijna 2 procent ondanks dat het de nettowinst vorig kwartaal zag afkalven.

In Frankfurt was Adidas de grote winnaar nadat het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar naar boven toe bijstelde. Het aandeel won daarop 4,2 procent. Volkswagen (min 2 procent) was een opvallende verliezer nadat het bedrijf fors minder winst in de boeken zette als gevolg van het dieselschandaal.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 41,93 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper bij 43,40 dollar per vat. De euro werd voor 1,1110 dollar verhandeld, tegen 1,0990 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.