economie

Shell onderuit in negatieve AEX

Door ANP - 28 juli 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is donderdag met verlies geopend. Beleggers verwerkten kwartaalcijfers van Shell, waaruit bleek dat de oliegigant zijn winst vorig kwartaal nog verder heeft zien slinken dan verwacht. Elders in Europa gingen de beurzen licht omlaag.

De AEX stond vlak na de opening 0,9 procent in de min op 448,84 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 634,38 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,1 tot 0,3 procent in.

Shell verloor bijna 4 procent aan beurswaarde. De zwaargewicht in de AEX heeft de winst afgelopen kwartaal verder zien kelderen, met name door aanhoudend lage olieprijzen. De divisie van het Nederlands-Britse concern die olie opspoort en oppompt, leed mede door reorganisatiekosten en afschrijvingen een miljardenverlies, terwijl de raffinagetak de winst sterk zag dalen.