economie

Spoedoverleg bij Turkse centrale bank

Door ANP - 17 juli 2016

ISTANBUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) – Beleidsmakers van de Turkse centrale bank en leden van de Turkse vereniging van banken zijn zondag voor spoedoverleg bijeengekomen. Ze bespreken manieren om de invloed van de mislukte couppoging op de financiële markt in het land te minimaliseren.

Volgens de bank zal alles in het werk worden gesteld om de financiële stabiliteit te beschermen. Onder meer zal aan banken een onbeperkte liquiditeit worden verschaft. Ook in het weekend zullen de systemen van de centrale bank bereikbaar zijn. Later deze week wordt beslist over financieringskosten.

Sinds de tanks op vrijdagavond door de straten van onder meer Istanbul en Ankara rolden, verloor onder meer de Turkse lira fors aan waarde. De munt zakte tot zijn laagste niveau ten opzichte van de dollar in acht jaar tijd. De handel in aandelen en obligaties was op dat moment al gestopt en zal maandag worden hervat.