economie

‘Swapaffaire kost banken meer dan miljard’

Door ANP - 05 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Banken moeten stevig in de buidel tasten voor het afwikkelen van alle renteswapdossiers. Als alle banken meedoen met de dinsdag aangekondigde collectieve compensatieregeling, kost hen dat gezamenlijk ,,zeker meer dan 1 miljard euro”.

Die schatting gaf de commissie van experts die de regeling heeft bedacht dinsdag. De exacte omvang van de vergoedingen is volgens de commissie nog niet aan te geven. Dat kan per gedupeerde mkb-ondernemer namelijk nogal verschillen. Er is een coulanceregeling met vergoeding tot 100.000 euro voor de simpele gevallen, maar er zullen ook mkb’ers zijn die meer dan een miljoen tegemoet kunnen zien.

,,Dit biedt een oplossing voor een groot gedeelte van de mkb’ers’’, benadrukt commissielid Ben Knüppe. ,,Het is praktisch opgeschreven, waardoor vrij eenvoudig toepasbaar.”

Hoop

In totaal hebben de banken aan zo’n 16.000 mkb’ers ongeveer 20.000 van dit soort ingewikkelde beleggingsproducten verstrekt. Nog niet alle banken hebben evenwel ingestemd met de regeling. ABN AMRO, ING, SNS en Van Lanschot doen wel mee. De grootste aanbieder Rabobank en Deutsche Bank, samen goed voor ongeveer de helft van de verstrekte derivaten, beraden zich nog.

De commissie heeft nog goede hoop uiteindelijk alle instellingen binnenboord te krijgen. ,,Het is niet zo dat de regeling is afgewezen door die twee banken. Maar ze hebben ons laten weten dat ze meer tijd nodig hebben’’, zegt commissielid Rutger Schimmelpenninck.

Claimorganisaties

Bij het tot stand komen van de regeling is ook uitvoerig contact geweest met claimorganisaties die gedupeerde mkb’ers vertegenwoordigen. De commissie heeft naar eigen zeggen de grootste van die belangenbehartigers achter het voorstel kunnen krijgen.

Het is nu aan de banken zelf om de mkb’ers die recht hebben op compensatie te gaan benaderen. Maar de commissie houdt nog wel een vinger aan de pols en is ook nog bevoegd om in individuele zaken bindend advies te geven.