economie

Tegenvallende cijfers drukken Wall Street

Door ANP - 21 juli 2016

NEW YORK (ANP) – Tegenvallende kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven drukten donderdag de stemming op Wall Street. De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een dik halfuur voor de slotbel 0,7 procent in de min op 18.470 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent naar 2160 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging eveneens 0,6 procent omlaag en kwam op 5062 punten.

Bij de hoofdfondsen stond Intel stijf onderaan met een verlies van 4,4 procent. De kwartaalresultaten van de chipfabrikant vielen niet in de smaak. De cijfers van American Express konden beleggers evenmin bekoren. De creditcardmaatschappij werd 2 procent minder waard.

Luchtvaart

Slechts twee van de dertig hoofdfondsen hielden het hoofd boven water. Fastfoodketen McDonald’s kreeg er 0,6 procent bij. Caterpillar, fabrikant van zware machines voor de industrie land- en mijnbouw, boekte een plusje van 0,4 procent.

Tegenvallende resultaten van Southwest Airlines zetten de aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappijen onder druk. De prijsvechter liet weten veel last te hebben van felle concurrentie en lage ticketprijzen en verloor 11 procent van zijn beurswaarde. Concurrenten als Delta, United en American Airlines zakten 3,3 tot tot 4,4 procent.

Motoren

Niet alle cijfers stelden teleur. General Motors (GM) overtrof met zijn winst over het tweede kwartaal de verwachtingen. Het moederbedrijf van onder meer Opel en Chevrolet profiteerde van de aantrekkende markt voor trucks in de VS. GM werd 1,8 procent meer waard, branchegenoot Ford kreeg er 1,4 procent bij.

De positieve vooruitzichten die eBay in zijn halfjaarbericht schetste, werden beloond met een koerssprong van 11,5 procent. Chipmaker Qualcomm won 7,3 procent na meevallende cijfers.

Olie

De toekomstplannen voor Tesla die topman Elon Musk ontvouwde, zorgden weer wel voor een domper. De fabrikant van elektrische auto’s verloor 3,7 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent naar 44,60 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 46,10 dollar per vat. De euro werd voor 1,1020 dollar verhandeld, tegen 1,1010 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.