economie

Verdeeld beeld op beurzen Europa

Door ANP - 29 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag een wisselend beeld zien. In de AEX-index in Amsterdam was staalconcern ArcelorMittal een sterke stijger als beloning voor meevallende kwartaalcijfers.

De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 noteerde tegen het middaguur 0,1 procent lager op 447,42 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 628,82 punten. De beurs in Londen zakte 0,3 procent, Parijs was vlak en Frankfurt klom 0,4 procent.

ArcelorMittal voerde de hoofdfondsen aan met een plus van 5,5 procent. Het grootste staalconcern ter wereld heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de aantrekkende prijzen op de internationale staalmarkt en wist de winst en omzet op te voeren.

Wolters Kluwer

Ook Wolters Kluwer werd beloond voor zijn halfjaarrapport met een plus van 0,7 procent. De informatieleverancier deed goede zaken in Europa en compenseerde daarmee lastigere marktomstandigheden in andere delen van de wereld. Biotechnologiebedrijf Galapagos stond bij de sterkste dalers in de AEX met een min van 2 procent, na de presentatie van zijn halfjaarcijfers op donderdagavond.

In de MidKap verloor ASMI 9 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn omzet en winst vorig kwartaal dalen. Koploper bij de middelgrote fondsen was Air France-KLM dat 3,9 procent in waarde steeg.

TMG

Telegraaf Media Groep boekte een verlies van 3,9 procent bij de kleinere bedrijven. Het mediabedrijf kondigde nieuwe bezuinigingen aan, mede omdat de resultaten ook afgelopen halfjaar weer onder druk stonden door de zwakke advertentiemarkt.

In Brussel stond bierbrouwer AB InBev 2,3 procent in de plus. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal minder, maar wel duurder bier. Daarnaast zouden belangrijke aandeelhouders van SABMiller akkoord willen gaan met het verhoogde bod dat zij deze week van AB InBev ontvingen, wat de fusie tussen de twee biergiganten weer een stap dichterbij zou brengen.

Euro

In Londen won IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, 3 procent. Het bedrijf kwam met een hogere omzet en winst naar buiten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 40,75 dollar per vat. Brent werd 1,4 procent goedkoper bij 42,10 dollar. De euro noteerde 1,1110 dollar, tegen 1,1085 dollar bij het Europese slot donderdag.