economie

Verkopen Apple vallen mee

Door ANP - 26 juli 2016

CUPERTINO – Apple heeft het afgelopen kwartaal meer iPhones, iPads en Macs verkocht dan waar analisten op hadden gerekend. Beleggers waren de laatste tijd somber gestemd over het technologiebedrijf, maar veerden dinsdag nabeurs op bij het zien van de kwartaalresultaten.

De verkoop van iPhones zakte in de afgelopen drie maanden weliswaar van 48 miljoen een jaar eerder naar 40 miljoen, maar dat was in de krimpende smartphonemarkt iets meer dan verwacht. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de nieuwe relatief goedkope iPhone SE.

Ook de iPads en Macs werden redelijk goed verkocht, al zwakte de omzet van de Macs met 13 procent af. Apple maakte geen specifieke cijfers bekend voor de Apple Watch, maar de productgroep waar de smartwatch onder valt genereerde 16 procent minder omzet. Sinds de lancering van het horloge in april 2015 is er nog geen nieuw model verschenen.

De totale omzet liep terug van 49,6 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar. De nettowinst zakte van 10,7 miljard naar 7,8 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal, waarin de nieuwe iPhone 7 wordt uitgebracht, verwacht Apple een omzet van 45,5 miljard tot 47,5 miljard dollar. Dat is meer dat waar marktkenners door de bank genomen op rekenden.

Financieel topman Luca Maestri zei in een toelichting op de cijfers dat het dieptepunt achter de rug lijkt te liggen. ,,Het juni-kwartaal was beter dan we negentig dagen geleden hadden gedacht. Het voorgaande kwartaal lijkt nu het dieptepunt te zijn geweest.”