economie

‘Verlening bouwvergunningen blijft achter’

Door ANP - 15 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De orderboeken van woningbouwbedrijven zien er nu nog goed uit, maar de kans bestaat dat aannemers over een paar jaar weer een stuk minder werk hebben. Dit jaar worden er naar verwachting 51.000 woningen gebouwd terwijl ,,slechts” 45.000 nieuwe bouwvergunningen worden verleend, meldde het economisch bureau van ING vrijdag.

,,Als het aantal vergunningen niet stijgt, dan zet dit vanaf 2017 een rem op de woningbouwproductie”, stellen de deskundigen van de bank. Nieuwbouwwoningen worden doorgaans anderhalf à twee jaar na het vergeven van de vergunning afgebouwd.

Punt van zorg is volgens ING onder meer dat er verspreid over het land te weinig bouwlocaties zijn. Ook is er sprake van een beperkte ontwikkelcapaciteit bij gemeenten. De vergunningverlening steeg afgelopen jaar nog naar 53.500 stuks. In 2013 toen de markt zich op een dieptepunt bevond werden 26.000 vergunningen afgegeven.