economie

Vlakke stand op beurs Amsterdam

Door ANP - 04 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs liet maandag een vrijwel onveranderde stand zien. Beleggers deden het kalm aan na de winsten van vorige week. Verder staan er weinig belangrijke economische cijfers op de agenda en houdt Wall Street de deuren dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index stond omstreeks 09.45 uur vlak op 438,78 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 611,89 punten. Parijs en Frankfurt daalden 0,2 procent, Londen won 0,1 procent.

BinckBank leverde bij de kleinere fondsen 1,8 procent in. De onlinebroker heeft een boete van 750.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. In oktober vorig jaar werd al gemeld dat de AFM het voornemen had om de boete op te leggen. Binck heeft al een voorziening genomen en gaat mogelijk in beroep.

ArcelorMittal

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de aanvoerder met een plus van 2,3 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos deed het ook goed met een winst van 2,2 procent. ABN AMRO stond onderaan met een min van ruim 2 procent, gevolgd door NN Group, ING, Altice en Aegon met verliezen tot 1,8 procent.

Philips noteerde vlak. Het technologieconcern zou een nieuwe poging doen om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Dat zou voor het einde van het jaar moeten gebeuren. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, meldde The Sunday Times op basis van ingewijden.

MidKap

In de MidKap ging Refresco 0,6 procent omlaag. Refresco heeft zijn leenfaciliteit vergroot. De financiering geeft de sap- en frisdrankbottelaar naar eigen zeggen de mogelijkheid om de strategie verder uit te voeren met een gezonde balans.

De olieprijzen stonden maandagochtend in de plus. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 49,16 dollar per vat. Brent won 0,4 procent tot 50,53 dollar. De euro noteerde 1,1135 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.