economie

Wall Street blij met banenrapport

Door ANP - 08 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York toonden vrijdag flinke winsten, na onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De S&P 500-index overschreed zelfs even zijn hoogste slotniveau ooit. De verliezen door de brexit zijn op Wall Street inmiddels weer helemaal goedgemaakt.

De Dow-Jonesindex koerste ruim een half uur voor het sluiten van de beurs 1,3 procent in de plus op 18.135 punten. De brede S&P 500 stond 1,4 procent hoger op 2128 punten. De index stond korte tijd boven de 2130,82 punten, de hoogste slotstand in de geschiedenis. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,5 procent op 4951 punten.

Volgens een eerste schatting werden vorige maand 287.000 nieuwe banen gecreëerd in de Amerikaanse economie. Dat waren er veel meer dan verwacht. Kenners denken dat de sterke banengroei een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank weer iets dichterbij brengt.

Bankaandelen

Door de verwachting van een hogere rente waren onder meer bankaandelen erg in trek. Goldman Sachs en JPMorgan behoorden tot de sterkere stijgers in de Dow Jones met winsten tot 2,2 procent.

Ook machinebouwer Caterpillar deed het goed. Bovenaan de Dow stond chemieconcern DuPont, dat 3,4 procent won. Farmaceut Johnson & Johnson sloot de lijst af, met een plus van 0,1 procent.

Juno

Een fonds dat zijn beurswaarde flink zag inzakken was Juno Therapeutics. De Amerikaanse autoriteiten hebben de studie naar een nieuw kankermiddel van de farmaceut stilgelegd nadat drie patiënten waren overleden tijdens de klinische testfase. Het aandeel kelderde hierop met bijna 32 procent.

Eleven Biotherapeutics won anderzijds ruim 25 procent, door positieve testresultaten. Polycom werd een kleine 13 procent meer waard, nadat bekend werd dat investeerder Siris de maker van telecomapparatuur overneemt voor 2 miljard dollar.

Vuurwapenmakers

Ook vuurwapenmakers Sturm Ruger en Smith & Wesson stonden in de belangstelling. Ze plusten respectievelijk 4,6 en 2,7 procent, na de moord op vijf politieagenten in Dallas tijdens een demonstratie tegen politiegeweld.

Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder bij 45,17 dollar per vat. Brent steeg 0,3 procent in prijs, tot 46,54 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1052 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.