economie

Wall Street boekt winsten

Door ANP - 18 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten maandag winsten zien. Beleggers verwerkten kwartaalcijfers van Bank of America en Hasbro en zijn in afwachting van de resultaten die IBM, Yahoo en Netflix na het slot naar buiten brengen. De mislukte staatsgreep in Turkije zorgde voor weinig onrust op Wall Street.

De Dow-Jonesindex stond richting het slot 0,1 procent hoger op 18.536 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2167 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent op 5060 punten.

Bank of America noteerde 4 procent in de plus. De op een na grootste kredietverlener van de Verenigde Staten zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen, maar minder sterk dan analisten onder de huidige lastige marktomstandigheden hadden gevreesd. Ook gaat de bank verder in de kosten snijden, wat positief werd ontvangen.

Hasbro

Hasbro ging juist 7 procent onderuit. De producent van speelgoed van Frozen en Star Wars en het bordspel Monopoly presenteerde weliswaar beter dan verwachte cijfers, maar de omzetgroei bij de divisie voor jongensspeelgoed, de grootste van het bedrijf, zakte echter sterk terug. Dat werd slecht ontvangen door beleggers. Branchegenoot Mattel leverde 0,8 procent in.

Technologieconcern IBM noteerde iets lager in afwachting van de resultaten. De aanbieder van internettelevisie Netflix won 0,6 procent en internetbedrijf Yahoo klom 0,4 procent. Deze week komen nog cijfers van onder meer Microsoft, American Express, Intel, eBay, AT&T, General Motors, Starbucks, American Airlines en Honeywell.

Euro

Aanbiedingensite Groupon was een opvallende stijger met een plus van 11,3 procent, dankzij een hoger beleggingsadvies van zakenbank Piper Jaffray. Fiat Chrysler zakte licht. De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar mogelijk gesjoemel met verkoopcijfers door het autoconcern.

De oliebedrijven in New York stonden wat onder druk door de lagere olieprijzen. Zo verloren ExxonMobil en Chevron tot 0,8 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 45,31 dollar. Brent verloor 1,2 procent tot 47,04 dollar.

De euro noteerde 1,1074 dollar, tegen 1,1078 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.