economie

Wall Street hoger na cijferstroom

Door ANP - 25 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten. Wederom verwerkten beleggers een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Zo gaven onder meer General Electric (GE), Honeywell, Starbucks, Visa, Schlumberger en American Airlines een kijkje in de boeken. Positieve cijfers over de Amerikaanse industrie stuwden daarbij het sentiment.

De leidende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,3 procent op 18.570,85 punten. De brede S&P 500 won 0,5 procent tot 2175,03 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq liet ook een winst zien van 0,5 procent en sloot op 5100,16 punten.

Het aandeel American Airlines won 4 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft een lastig kwartaal achter de rug. Behalve met felle concurrentie, die de ticketprijzen drukte, kampte het concern met een afzwakkende groei van de wereldeconomie en nadelige wisselkoerseffecten.

Starbucks

GE verloor 1,6 procent nadat het afgelopen kwartaal wel weer zwarte cijfers had weten te schrijven. Voor de tweede helft van het jaar wordt op een sterke autonome groei gerekend. Honeywell (min 2,6 procent) wist met zijn kwartaalcijfers evenmin te overtuigen. Het industriële concern schroefde de onderkant van de winstverwachting voor dit jaar naar boven op, maar verlaagde zijn omzetraming.

De resultaten van oliedienstverlener Schlumberger (plus 2 procent), koffieketen Starbucks (plus 0,5 procent) en creditcardmaatschappij Visa (plus 1,4 procent) werden door beleggers wel positief ontvangen.

Olie

Boeing sloot nagenoeg vlak. De vliegtuigmaker schrijft 2,1 miljard dollar af vanwege tegenvallers, waaronder de mislukte verkoop van twee 787 Dreamliners. Telecomconcern Verizon (plus 1,3 procent) stond ook in de schijnwerpers. Het zou bijna een akkoord hebben bereikt over de overname van internetbedrijf Yahoo. Naar verluidt is met de deal een bedrag van 5 miljard dollar gemoeid. Yahoo zag zijn beurswaarde 1,4 procent stijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,1 procent omlaag naar 44,25 dollar. Brent werd 1 procent goedkoper, bij 45,73 dollar per vat. De euro was 1,0974 dollar waard, tegen 1,0972 dollar bij het slot van de Europese beurzen.