economie

Wall Street kleurt rood

Door ANP - 25 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersten maandag halverwege de sessie in het rood. Beleggers staan deze week weer voor een grote stroom bedrijfsresultaten, die voornamelijk later in de week worden gepubliceerd. Ook wordt gewacht op het rentebesluit van de Fed. Telecomconcern Verizon weet de aandacht in de eerste sessie van de week op zich gericht door de overname van Yahoo.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 (Nederlandse tijd) 0,5 procent lager op 18.480 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 2165 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent achteruit tot 5093 punten.

Verizon zag zijn beurswaarde 0,6 procent dalen. Het bedrijf maakte bekend de kernactiviteiten van het ooit toonaangevende internetbedrijf Yahoo over te nemen. De deal, waarover al tijden werd gespeculeerd en waarmee uiteindelijk ruim 4,8 miljard dollar in contanten is gemoeid, betekent dat de naam Yahoo gaat verdwijnen. Het aandeel van het internetbedrijf verloor 2,6 procent.

AMC Entertainment

Chipmaker Micron Technology behoorde met een winst van ruim 7 procent tot de opvallendste winnaars. Het aandeel kreeg steun van een positief analistenrapport van Credit Suisse.

Bioscoopketen AMC Entertainment (min 0,8 procent) verhoogde zijn overnamebod op branchegenoot Carmike Cinemas (min 1 procent) met ongeveer een tiende verhoogd. AMC, dat grotendeels in handen is van de Chinese miljardair Wang Jianlin, is nu bereid 1,2 miljard dollar op tafel te leggen voor de aandelen van Carmike.

Kimberly-Clark wist met zijn kwartaalresultaten de handen van beleggers niet echt op elkaar te krijgen. De producent van onder meer Kleenex en Huggies zag in het tweede kwartaal de omzet licht dalen onder druk van negatieve wisselkoerseffecten. Beleggers zetten het aandeel daarop 2 procent lager.

Euro

Verder stond de oliesector in de belangstelling. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,5 procent tot 43,10 dollar en Brentolie werd 2,2 procent goedkoper op 44,68 dollar per vat. In het kielzog werden olieproducenten Exxon Mobil en Chevron tot 2,5 procent lager gezet en dienstverleners aan de branche als Halliburton en Schlumberger daalden tot 3,2 procent in waarde.

De euro noteerde 1,0987 dollar, tegen 1,0979 dollar bij het Europese slot.