economie

Wall Street licht in de min

Door ANP - 15 juli 2016

NEW YORK (AFN) – De effectenbeurzen in New York lieten vrijdag lichte koersverliezen zien. Beleggers op Wall Street kregen cijfers te verwerken over de inflatie, winkelverkopen, industrie en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Ook kwamen er kwartaalresultaten van de grote banken Citigroup en Wells Fargo.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,1 procent lager op 18.494 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond 0,2 procent in de min op 2158 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging ook 0,2 procent omlaag, tot 5024 punten.

De inflatie in de VS bleef in juni stabiel op 1 procent op jaarbasis. De winkelverkopen in de grootste economie van de wereld klommen met 0,6 procent in vergelijking met een maand eerder. Dat cijfer was beter dan verwacht, economen rekenden in doorsnee op een toename met slechts 0,1 procent. De industriële productie nam met 0,6 procent toe op maandbasis. Verder is het consumentenvertrouwen deze maand gedaald.

Citigroup

Citigroup zakte 1 procent. De nettowinst ging afgelopen kwartaal met 17 procent omlaag ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel Wells Fargo zakte bijna 3 procent. Ook bij deze bank werd een lagere winst behaald.

Toerisme- en luchtvaartbedrijven in New York stonden net als in Europa onder druk door de terreuraanslag in de Franse kustplaats Nice. Zo verloor Delta Air Lines, de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM, 2,3 procent aan beurswaarde. Onlinereisbureau Priceline ging meer dan 1 procent omlaag.

Olie

Verder stond Herbalife in de belangstelling met een plus van ruim 10 procent. De producent van gezonde voeding en gewichtsverliesproducten heeft een schikking van 200 miljoen dollar getroffen met toezichthouder FTC. Daarmee kwam een einde aan een slepend dispuut waarbij Herbalife werd neergezet als pyramidespel.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 45,77 dollar. Brent klom 0,1 procent tot 47,50 dollar. De euro was 1,1063 dollar waard, tegen 1,1059 dollar bij het slot van de Europese beurzen.