economie

Wall Street toont wisselend beeld

Door ANP - 28 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten donderdag aan het slot van de handel een gemengd beeld zien. Beleggers op Wall Street kregen weer een hele reeks aan bedrijfsresultaten voor de kiezen, onder meer die van Facebook en Ford.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 18.456,35 punten. De brede S&P 500 eindigde 0,2 procent hoger op 2170,06 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,3 procent tot 5154,98 punten.

Facebook kwam woensdag nabeurs met kwartaalcijfers naar buiten. Het socialenetwerkbedrijf wist meer advertenties te verkopen en zag zijn omzet en winst daarop stijgen. Het aandeel ging 1,4 procent omhoog.

GoPro

Ook actiecameramaker GoPro (plus 12,5 procent) en aanbiedingensite Groupon (plus 29 procent) kondigden woensdag na het slot beter dan verwachte resultaten aan.

Autofabrikant Ford Motor zag zijn kwartaalwinst dalen op een hogere omzet. Het concern maakt zich meer zorgen om de wereldeconomie, onder meer vanwege de brexit, valutaschommelingen en zwakte in sommige opkomende markten. De koers van Ford kelderde meer dan 8 procent. Branchegenoten General Motors (GM) en Fiat Chrysler leverden tot 4,8 procent in.

Olie

Olieconcern ConocoPhillips boekte een flink hoger verlies in de afgelopen periode dan een jaar eerder. Het bedrijf gaat, net als de hele sector, gebukt onder de gedaalde olieprijs. ConocoPhillips steeg desondanks 0,5 procent in beurswaarde.

Verder presenteerden onder meer motorfietsproducent Harley-Davidson, creditcardconcern MasterCard, fabrikant van verzorgingsproducten Colgate-Palmolive en chemiebedrijf Dow Chemical kwartaalresultaten.

Oracle

Softwareconcern Oracle stond in de schijnwerpers vanwege de overname van cloudbedrijf NetSuite, voor dik 9 miljard dollar. Oracle steeg 0,6 procent en NetSuite sprong ruim 18 procent omhoog.

Na het sluiten van de beurs openden nog onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en webwinkelbedrijf Amazon de boeken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 41,09 dollar. Brent verloor 1,9 procent tot 42,64 dollar. De euro noteerde 1,1075 dollar, tegen 1,1088 dollar bij het Europese slot.