economie

Wall Street verdeeld na cijferstroom

Door ANP - 19 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York lieten dinsdag een verdeeld beeld zien. Beleggers verwerkten een karrenvracht aan bedrijfscijfers van onder meer Goldman Sachs, Lockheed Martin, Yahoo en IBM. Aanbieder van internettelevisie Netflix kreeg een knauw na een tegenvallende kwartaalupdate.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een uur voor het sluiten van de handel 0,1 procent in de plus op 18.546 punten. Daarmee is de achtste dag met winst op rij nog mogelijk, de langste reeks sinds 2013. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent naar 2161 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent, tot 5034 punten.

De schijnwerpers waren vooral op technologiebedrijven gericht. Netflix kelderde bijna 14 procent, omdat de aanwas van abonnees minder hard gaat dan verwacht. IBM verloor 0,3 procent. Het techbedrijf zag zijn omzet en winst in het tweede kwartaal weliswaar dalen, maar minder dan waarop werd gerekend. Internetbedrijf Yahoo dikte 0,6 procent aan procent.

Goldman Sachs

Goldman Sachs verloor 1,4 procent, ondanks kwartaalcijfers die beter waren dan een jaar eerder en bovendien de analistenverwachtingen overtroffen. De bank zag zijn winst in het tweede kwartaal stevig oplopen, onder meer doordat minder geld opzij hoefde te worden gezet voor rechtszaken en door een welig tierende handel in obligaties.

Defensie- en luchtvaartconcern Lockheed Martin plukte het afgelopen kwartaal onder meer de vruchten van de aantrekkende verkoop van de F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter. De overname van helikopterfabrikant Sikorsky droeg ook bij aan de gestegen omzet en onder de streep bleef meer winst over. Het aandeel won daarop 0,5 procent.

Monsanto

Beleggers reageerden gematigd positief op het nieuws dat zadenmaker Monsanto een verhoogd overnamebod van het Duitse chemieconcern Bayer naar de prullenbak heeft verwezen. Het aandeel Monsanto noteerde 0,4 procent hoger.

Verder maakten zorgverzekeraar UnitedHealth (plus 1 procent), sigarettenmaker Philip Morris International (min 3,2 procent) en medisch bedrijf Johnson & Johnson (plus 1,8 procent) hun resultaten bekend. Nabeurs komt Microsoft nog met cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 44,59 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper tot 46,66 dollar. De euro noteerde 1,1018 dollar, tegen 1,1013 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.