economie

Weer handelaren bak in vanwege fraude Libor

Door ANP - 07 juli 2016

LONDEN (ANP) – Wederom moet een aantal ex-handelaren een flinke tijd de bak in omdat ze schuldig zijn bevonden aan manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor. Donderdag werden de straffen bekend van vier voormalige medewerkers van de Britse bank Barclays. Eén is veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf, twee tot vier jaar en een tot twee jaar en negen maanden.

De zogenoemde Liboraffaire leidde eerder al tot veroordelingen van bankiers. Handelaren bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren.

Ook werd een reeks grote internationale banken beboet. Zo moest Barclays in 2012 een boete van 290 miljoen pond betalen. Later volgden ook andere banken, waaronder Rabobank dat in totaal bijna 775 miljoen euro moest afdragen. Ook onder meer UBS, Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank liepen tegen de lamp.