economie

Weinig beweging op Europese beurzen

Door ANP - 15 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een miniem verlies aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Elders in Europa lieten de graadmeters kleine uitslagen zien.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 447,75 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 619,58 punten. De graadmeter in Parijs leverde 0,2 procent in, terwijl in Londen en Frankfurt plusjes van 0,1 procent te zien waren.

De aanslag in Nice zette in eerste instantie druk op aandelen in de toerismebranche. Dit effect vlakte in het eerste handelsuur wel enigszins af. In de MidKap noteerde Air France-KLM 1,8 procent in de min. Branchegenoot Lufthansa verloor 0,4 procent. Reisorganisatie TUI in Frankfurt stond 0,5 procent lager, terwijl Thomas Cook in Londen op zijn beurt 1,4 procent omlaag ging. Hotelketen Accor was met een min van ruim 3 procent een opvallende daler in Parijs.

Aanslag

Volgens kenners heeft de bloedige aanslag over het algemeen nauwelijks invloed op de financiële markten. Er wordt volgens hen ,,triest genoeg” op gerekend dat de wereld van tijd tot tijd wordt opgeschrikt door zo’n situatie. Bij vorige aanslagen herstelden financiële markten zich snel, hetgeen ertoe leidt dat het effect steeds minder wordt.

In de AEX-index was ING de sterkste stijger met een winst van 1,5 procent. ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,1 procent. In de MidKap kreeg Air France-KLM in de onderste regionen gezelschap van PostNL (min 3 procent) dat een adviesverlaging kreeg bij RBC Capital. Daarnaast haalde ING het postbedrijf af van zijn favorietenlijst.

Belangstelling

Bij de kleinere fondsen stond Beter Bed op het Damrak in de belangstelling. De beddenfabrikant zag zijn omzet in Nederland afgelopen kwartaal met ruim een vijfde toenemen. In Duitsland stonden de verkopen daarentegen opnieuw onder druk. Beleggers zetten Beter Bed in de vroege handel ruim 1 procent hoger.

Swatch verloor in Zürich 11 procent. De Zwitserse horlogemaker presenteert volgende week de halfjaarcijfers, maar waarschuwde beleggers alvast dat die niet best zullen zijn. De vraag is in de eerste jaarhelft flink ingezakt, en daarmee staat ook de winst onder druk.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent naar 45,09 dollar. Brent verloor 1,5 procent tot 46,66 dollar. De euro was 1,1135 dollar waard, tegen 1,1110 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.