economie

Weinig beweging op Wall Street

Door ANP - 13 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beursgraadmeters in New York toonden woensdag weinig beweging. Beleggers deden het rustig aan na de opmars van de afgelopen dagen, die voor nieuwe records op Wall Street zorgde, en in afwachting van het verdere verloop van het kwartaalcijferseizoen.

De Dow-Jonesindex stond ruim een halfuur voor het slot 0,1 procent in de plus op 18.366 punten. De brede S&P 500 noteerde nagenoeg onveranderd op 2152 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in bij 5009 punten.

De afgelopen dagen stegen zowel de S&P 500 als de Dow Jones naar de hoogste standen ooit. De handel op Wall Street profiteerde daarbij onder meer van de verwachting van meer steunmaatregelen door centrale banken buiten de VS en een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse banenmarkt.

Olie

Woensdag werd de stemming enigszins gedrukt door de olieprijs. Die ging stevig onderuit nadat uit nieuwe cijfers was gebleken dat de brandstofvoorraden in de VS onverwacht sterk zijn gegroeid. De prijs van Amerikaanse olie zakte ruim 4 procent naar 44,91 dollar per vat. Brent werd ook meer dan 4 procent goedkoper, bij 46,39 dollar per vat.

De olieconcerns Chevron en ExxonMobil stonden met verliezen van 0,2 en 0,5 procent in de onderste regionen van de Dow Jones. ExxonMobil liet in de lijst van dertig hoofdfondsen alleen Apple (min 0,5 procent) en Home Depot (min 1 procent) onder zich.

Kwartaalcijfers

In de markt wordt uitgekeken naar de kwartaalcijfers van diverse grote bedrijven later deze week. Daarbij staat vooral de financiële sector in de schijnwerpers, met de presentatie van de resultaten van de banken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. In de aanloop naar die cijfers noteerde het aandeel JPMorgan woensdag 0,4 procent in de min.

Verder kregen beleggers het Beige Book voorgeschoteld, het periodieke verslag van de Fed over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Daaruit bleek dat de vooruitzichten voor ’s werelds economie goed zijn, hoewel de groei waarschijnlijk bescheiden blijft. De Fed wees daarbij onder meer op de stabiele ontwikkeling van de arbeidsmarkt.

Euro

De euro noteerde op 1,1100 dollar, tegen 1,1110 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.