economie

Winst ExxonMobil duikelt omlaag

Door ANP - 29 juli 2016

IRVING (ANP) – Het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal zijn nettowinst met 59 procent zien kelderen tot 1,7 miljard dollar. De lage olieprijs zorgde voor aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. Dat maakte het grootste onafhankelijke oliebedrijf ter wereld vrijdag bekend.

Met name bij de divisie die olie oppompt (upstream) gingen de zaken lastig. Hier kelderde de winst naar 294 miljoen dollar, een daling met 1,7 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder. Ook bij de divisie die olie raffineert (downstream) was sprake van een sterke winstafname. De productie van olie en gas bleef nagenoeg onveranderd op het equivalent van 4 miljoen vaten per dag.

De totale omzet ging naar 57,7 miljard dollar, van ruim 74 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 41 cent, terwijl analisten in doorsnee rekenden op 64 cent per aandeel.