economie

Winst Shell opnieuw sterk gedaald

Door ANP - 28 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Shell heeft de winst afgelopen kwartaal verder zien kelderen, met name door aanhoudend lage olieprijzen. De divisie van het Nederlands-Britse concern die olie opspoort en oppompt, leed mede door reorganisatiekosten en afschrijvingen een miljardenverlies, terwijl de raffinagetak de winst sterk zag dalen.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, bedroeg 1,05 miljard dollar. Een jaar eerder kwam dat winstcijfer, dat als maatstaf geldt voor analisten, nog uit op 3,76 miljard dollar. Netto hield Shell aan het einde van het tweede kwartaal 1,18 miljard dollar over, tegen 3,99 miljard dollar een jaar erder.

De tak van Shell die ruwe olie produceert, leed een verlies van bijna 2 miljard dollar. Dat is vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De kosten van een grote reorganisatie waarbij wereldwijd vele duizenden banen worden geschrapt, drukte daar het resultaat met zo’n 570 miljoen dollar.

Gasdivisie

De gasdivisie, die eerder dit jaar versterkt werd door de overname van BG Group, boekte een winst van bijna 1 miljard dollar. Dat is een kwart minder dan een jaar eerder. Bij de divisie die ruwe olie verwerkt tot brandstoffen, smeermiddelen en chemicaliën, daalde de winst met ruim een derde naar 1,72 miljard dollar.

De productie van olie en gas telde op tot het equivalent van iets meer dan 3,5 miljoen vaten olie per dag. Dat is 28 procent meer dan een jaar eerder. Die toename is volledig toe te schrijven aan de overname van BG. De totale omzet daalde met 18,5 procent tot ruim 60 miljard dollar.

Shell betaalt net als vorig jaar een tussentijds dividend van 0,47 dollar per aandeel. Het bedrijf zegt goede voortgang te maken bij het verlagen van de kosten in het licht van de verslechterde marktomstandigheden.