economie

Winst Shell opnieuw sterk gedaald

Door ANP - 28 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Shell heeft de winst afgelopen kwartaal verder zien kelderen, vooral door aanhoudend lage olieprijzen. De divisie van het Nederlands-Britse concern die olie opspoort en oppompt, leed mede door fikse afschrijvingen een miljardenverlies, terwijl de raffinagetak de winst sterk zag dalen.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, bedroeg 1,05 miljard dollar. Een jaar eerder kwam dat winstcijfer, dat als maatstaf geldt voor analisten, nog uit op 3,76 miljard dollar. Netto hield Shell aan het einde van het tweede kwartaal 1,18 miljard dollar over, tegen 3,99 miljard dollar een jaar eerder.

Shell betaalt net als vorig jaar een tussentijds dividend van 0,47 dollar per aandeel. Het bedrijf zegt goede voortgang te maken bij het verlagen van de kosten in het licht van de verslechterde marktomstandigheden.