economie

Wisselend beeld op Wall Street

Door ANP - 29 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York schommelden vrijdag rond de slotstanden van donderdag. Beleggers verwerken opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten, van onder meer oliereuzen ExxonMobil en Chevron en Google-moeder Alphabet. Daarnaast waren er tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de min op 18.435 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2174 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,2 procent omhoog, naar 5163 punten.

Uit een eerste schatting bleek voorbeurs dat de Amerikaanse economie vorig kwartaal met 1,2 procent op jaarbasis is gegroeid, De vooruitgang was daarmee sterker dan in de eerste drie maanden van het jaar, maar veel zwakker dan economen in doorsnee hadden voorspeld. Door die tegenvaller raakt een volgende renteverhoging in de VS mogelijk weer verder uit beeld.

Alphabet

Alphabet was een van de meest opvallende winnaars op Wall Street, met een plus van 4,4 procent. Het moederbedrijf van de populaire zoekmachine Google profiteerde afgelopen kwartaal onder meer van hogere inkomsten uit advertenties en zag zijn winst en omzet groeien.

Amazon wist evenals Alphabet de verwachtingen van analisten te overtreffen. De webwinkel boekte afgelopen maanden aanzienlijk meer winst dan een jaar eerder en kwam met zonnige vooruitzichten voor de komende tijd. Het aandeel Amazon steeg 1,2 procent.

Olie

Oliereus ExxonMobil bungelde met een verlies van 1,9 procent onderaan de Dow Jones. Het olieconcern zag in het tweede kwartaal zijn nettowinst met 59 procent kelderen vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden door de lage olieprijs. Branchegenoot Chevron (min 0,3 procent) wist met zijn cijfers ook niet te overtuigen.

Xerox noteerde 3 procent hoger. De producent van kopieermachines en printers zag zijn winst afgelopen kwartaal bijna verdubbelen en kondigde aan wereldwijd 1300 banen te schrappen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 41,38 dollar. Brent werd daarentegen 0,9 procent goedkoper, bij 42,30 dollar per vat. De euro werd voor 1,1160 dollar verhandeld, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.