economie

Zomeragenda beleggers blijft goed gevuld

Door ANP - 31 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel in Amsterdam wordt deze week weer mede gedicteerd door de kwartaalcijfers van enkele zwaargewichten uit de AEX. Internationaal wordt de blik gericht op Londen, waar de Bank of England naar verwachting met nieuwe maatregelen komt om de gevolgen van de nakende brexit te bestrijden. Verder gaat de aandacht als vanouds uit naar het maandelijkse banenrapport uit de VS.

Aan het Damrak is het maandag de beurt van Heineken om zijn cijfers te presenteren. De brouwer heeft volgens analisten in de eerste helft van dit jaar zijn omzet zien groeien, mede dankzij de zachte winter in Europa en het EK voetbal.

Chemiebedrijf DSM opent dinsdag zijn boeken van het tweede kwartaal, gevolgd door ING op woensdag. DSM wist in de eerste drie maanden van dit jaar te profiteren van een sterkere vraag naar met name voedingsingrediënten. ING zag in die periode de winst stevig dalen door de sterk oplopende kosten rond regelgeving. Voor beide concerns wordt nu een winstdaling voorspeld.

Fugro

Verder staan op Beursplein 5 onder meer de resultaten van bodemonderzoeker Fugro (donderdag) en brillenwinkelbedrijf Grandvision (vrijdag) op de rol.

Buiten Nederland droogt de cijferstroom langzaam op. In Europa wordt deze week nog uitgekeken naar onder meer Lufthansa, BMW, Commerzbank, Credit Agricole en Nokia. In de VS staan de cijfers van Pfizer, Procter & Gamble, LinkedIn en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global op de agenda.

Bank of England

Donderdag vergadert de Bank of England over de maatregelen die nodig zijn om de economische schade rond de brexit te beperken. Economen rekenen daarbij op de eerste renteverlaging sinds 2009 en gaan er verder vanuit dat de centrale bankiers met bijzonder pessimistische prognoses voor de Britse economie komen.

Voor die tijd komt onderzoeksbureau Markit met nieuwe schattingen over de huidige stand van de Britse economie, en de recente ontwikkelingen in de eurolanden. Een eerste schatting van Markit wees onlangs op een enorme afname van het vertrouwen onder de Britse inkoopmanagers die het bureau altijd ondervraagt.

Op de economische agenda staat verder het Amerikaanse banenrapport weer centraal. Economen verwachten dat daaruit vrijdag blijkt dat de werkgelegenheid in de VS vorige maand minder sterk is gegroeid dan in juni.