economie

Zweden stelt renteverhoging uit door brexit

Door ANP - 06 juli 2016

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) – De onzekerheid over de brexit leidt ook tot voorzichtigheid bij de centrale bank van Zweden. De Riksbank hield woensdag zijn rentetarief ongewijzigd en liet weten dat een renteverhoging langer op zich zal laten wachten dan eerder aangekondigd.

De centrale bank hield zijn belangrijkste tarief op min 0,5 procent. De eerste ,,voorzichtige” verhoging hoeft volgens de bank niet voor de tweede helft van volgend jaar te worden verwacht. Eerder werd medio 2017 nog als moment voor een renteverhoging aangewezen. Verder gaven de centrale bankiers aan in hoge mate bereid te zijn om verdere stimuleringsmaatregelen te nemen, als dat nodig blijkt te zijn.

De Riksbank wees er in een verklaring op dat er ,,aanzienlijke onzekerheid” bestaat over de economische ontwikkelingen in het buitenland. ,,Die onzekerheid is vergroot door het Britse EU-referendum”, aldus de Zweden.